|
|
|
... rész porcukor
2. 1 rész borsav, 1 rész szódabikarbóna, félrész keményítő
3. 1 rész borkő, 1 rész szódabikarbóna, 3/4 rész keményítő
Átlag 10 gr sütőport számítunk egy kg liszthez. Ugyanez az arány a készen vett sütőpornál is.
Szacharin
Általánosan ismert édesítőszer, igen jól használható cukor helyett ott, ahol nem tápanyagról, csak tisztán édesítésrő... |
|
|
|
|
|
|
|
... fűszerkeverékkel, majd még egy percig pirítjuk, végül közepes méretű, csinos sütőtálba csúsztatjuk.
3. A tojásokat elhabarjuk a tejjel, tejszínnel és az ételízesítővel, azután apránként a liszthez adjuk. Belekeverjük a sajt felét, a zöldség tetejére öntjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és a forró sütőben 35-40 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd nagyobb kockákra... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliás cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy órát kelesztjük. Közben a tortaformát először sütőpapírral, majd a megkelt tésztával kibéleljük. A kalács tetejét egy kicsit bevagdossuk... |
|
|
|
|
|
|
|
...
20 dkg liszthez
2 dl sört,
3 tojást,
0,5 dl olajat, s
kevés sót veszünk.
A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
...
50 dkg liszthez
50 dkg vajat,
1 tojássárgáját,
kevés citromlét,
rumot és
csipetnyi sót veszünk.
45 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, téglává formáljuk, s hűtőbe tesszük. A maradék szitált lisztet és vajat összedolgozzuk a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és a sóval. (Közben apránként annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tojás
12 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
csipet só
1/2 liter tej
reszelt citromhéj
Elkészítés:
A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük.
A tojások fehérjét kemén... |
|
|
|
|
|
|
|
... szeletelt), bors.
Elkészítése:
A tésztát szobahőmérsékleten készítsük el! A porcukorból, élesztőből langyos tejjel kovászt készítünk, ezután az anyagokat a szitált liszthez adjuk a kovásszal együtt, és az egészet jól eldolgozzuk. Kb. fél óráig pihentetjük a tésztát, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zsíron megf... |
|
|
|
|
|
|
|
... mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához a vizet megmelegítjük a sóval, a cukorral és a kis darabokra vágott vajjal. Amikor forrni kezd, egy csészényit a liszthez adunk, majd nagylángon, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Kis kerek, sütőpapírral kibélelt tortaformákba osztjuk a tésztát, és meleg sütő... |
|
|
|
|
|
|
|
... megszórjuk, és meleg sütőben átsütjük. Tálaláskor a pálinkával meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk).
Jó tudni
Ha a folyadékot (tej, víz) előbb adjuk a liszthez, mint a tojást és a vajat, sokkal finomabb, lágyabb tésztát kapunk.
Variáció
Friss körtével is készíthetjük. Akkor a körtéket meghámozzuk, és cukorszirupban f... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütéshez
2,5 dl tejszín
10 dkg áfonyalekvár
ELKÉSZÍTÉS
Az élesztőt kevés cukorral futtassuk fel a tejben, majd öntsük a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól dagasszuk be. Figyeljünk arra, hogy a hozzávalók is langyosak legyenek, és kelni is langos helyen hagyjuk, akkor lesz igazán könnyű a fánk. Takarjuk le konyharuhával, és pihe... |
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagyma
A lisztet szitáljuk tálba. A langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjunk vele 5-10 percet, hogy az élesztő felfusson. Tegyük a liszthez az áttört burgonyát, két teáskanálnyi sót, majd a kovászt. Állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet. Dagasszuk 10 percig. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos... |
|
|
|
|
|
|
|
... porcukor, vaníliás porcukor.
A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön állandóan keverve
(kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és közép meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot véko... |
|
|
|
|
|
|
|
... Téglalap alakúra kinyújtjuk, megvajazott, lisztezett tepsi hátán világosra megsütjük. (Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön-180°C- kb. 10-12 perc.)
Elkészítjük a krémet. A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk és gőz felett sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkeverjük hogy ne ráncosodjon meg a teteje. Közben a margarint, a cukrot,... |
|
|
|
|
|
|
|
... szem összetört szegfűszeg.
Elkészítés módja: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a dupláj... |
|
|
|
|
|
|
|
... papír
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a CANDEREL édesítőporral, a sütőporral és egy csipet sóval.
A narancsot alaposan megmossuk, az egyik héját lereszeljük, mindkettő levét kinyomjuk. A liszthez adjuk a narancslevet (ha nincs 2 dl, egészítsük ki dobozos lével), a margarint, a tojást és a narancs reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk.
A sütőt 200 f... |
|
|
|
|
|
|
|
... ezért a sütőedényt érdemes sütőpapírral vagy fóliával kibélelni, és azt alaposan bezsírozni.
A gluténmentes kenyerek hamar kiszáradnak. Ha otthon sütünk, akkor mindig tegyünk a liszthez egy főtt burgonyát is.
A kenyeret fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe, vagy felszeletelve, kis csomagokban helyezzük a mélyhűtőbe. Sütőben vagy kenyérpirítóban felmeleg... |
|
|
|
|
|
|
|
... kávéskanál só
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
25 dkg reszelt sajt
5-6 pár virsli (4 hasábba vágva)
Elkészítés:
Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Közben a liszthez keverjük hozzá a sót, morzsoljuk el benne a margarint, aztán a túrót. Majd adjuk hozzá a tejfölt, a tojásokat, a sajt felét és gyúrjuk össze.
Meleg helyen pihentessük, amíg ... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg liszt, 20 dkg vaj, 4 ek. cukor, 2 tojás, 1 dl tejföl, só; a töltelékhez: 1 kg alma, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg dió, 15 dkg cukor, fahéj, citromlé
Elkészítése:
A liszthez elmorzsoljuk a vajat, cukrot, sót és tojást adunk hozzá, végül annyi tejfölt, hogy jól gyúrható legyen. Két cipóra osztjuk, és 30 percig pihentetjük. Az almákat lereszeljük. (Időnként meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... élesztő, só,40 dkg hajdinaliszt, 2,5 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl tejföl
Elkészítése: A tejet felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Beletesszük a cukrot, az élesztőt.
A szitált, sózott liszthez adjuk, majd a vajat és a tojásokat is, és sűrű tésztát állítunk össze belőle. Állni hagyjuk, majd ismét jól átkeverjük, s meleg helyen pihentetjük. Hosszúkás cipókat formázunk belőle. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... mintha habpuszit készítenénk. Ha kihűlt, rákenjük a kihűlt piskótatésztára, és a tetejére keserű öntetet teszünk (3 kanál kakaó, negyed margarin).
Mágnásszelet
30 dkg liszthez 1 csomag sütőport keverünk, és 18 dkg zsírral (vagy 22 dkg vajjal), 10 dkg cukorral (3 púpozott ek.), 1 tojással, 1 citrom reszelt héjával és levével jól összegyúrjuk. A tésztát kétfelé... |
|
|
|
|
|