Belépés
A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA
... rész porcukor
2. 1 rész borsav, 1 rész szódabikarbóna, félrész keményítő
3. 1 rész borkő, 1 rész szódabikarbóna, 3/4 rész keményítő
Átlag 10 gr sütőport számítunk egy kg liszthez. Ugyanez az arány a készen vett sütőpornál is.
Szacharin
Általánosan ismert édesítőszer, igen jól használható cukor helyett ott, ahol nem tápanyagról, csak tisztán édesítésrő...
Sonkás zöldségtál
... fűszerkeverékkel, majd még egy percig pirítjuk, végül közepes méretű, csinos sütőtálba csúsztatjuk.
3. A tojásokat elhabarjuk a tejjel, tejszínnel és az ételízesítővel, azután apránként a liszthez adjuk. Belekeverjük a sajt felét, a zöldség tetejére öntjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és a forró sütőben 35-40 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd nagyobb kockákra...
Mártogatós kalács
... vaníliás cukor.

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy órát kelesztjük. Közben a tortaformát először sütőpapírral, majd a megkelt tésztával kibéleljük. A kalács tetejét egy kicsit bevagdossuk...
SÖRTÉSZTA KÉSZÍTÉSE
...
20 dkg liszthez
2 dl sört,
3 tojást,
0,5 dl olajat, s
kevés sót veszünk.

A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.
...
VAJASTÉSZTA KÉSZÍTÉSE
...
50 dkg liszthez
50 dkg vajat,
1 tojássárgáját,
kevés citromlét,
rumot és
csipetnyi sót veszünk.

45 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, téglává formáljuk, s hűtőbe tesszük. A maradék szitált lisztet és vajat összedolgozzuk a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és a sóval. (Közben apránként annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy ...
Gofri
... tojás
12 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg cukor
csipet só
1/2 liter tej
reszelt citromhéj


Elkészítés:

A liszthez keverjük a sütőport. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint, sót, vaníliás cukrot, cukrot, a 1/2 liter tejet, és a citrom héját. Jól összekeverjük.

A tojások fehérjét kemén...
Hagymás kelt lepény
... szeletelt), bors.

Elkészítése:

A tésztát szobahőmérsékleten készítsük el! A porcukorból, élesztőből langyos tejjel kovászt készítünk, ezután az anyagokat a szitált liszthez adjuk a kovásszal együtt, és az egészet jól eldolgozzuk. Kb. fél óráig pihentetjük a tésztát, ezalatt elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zsíron megf...
Eperkrémes bombák
... mandulaforgács



ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a vizet megmelegítjük a sóval, a cukorral és a kis darabokra vágott vajjal. Amikor forrni kezd, egy csészényit a liszthez adunk, majd nagylángon, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Kis kerek, sütőpapírral kibélelt tortaformákba osztjuk a tésztát, és meleg sütő...
Flambírozott körtés palacsinta
... megszórjuk, és meleg sütőben átsütjük. Tálaláskor a pálinkával meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk).


Jó tudni

Ha a folyadékot (tej, víz) előbb adjuk a liszthez, mint a tojást és a vajat, sokkal finomabb, lágyabb tésztát kapunk.


Variáció

Friss körtével is készíthetjük. Akkor a körtéket meghámozzuk, és cukorszirupban f...
Habos-lekváros fánk
... sütéshez
2,5 dl tejszín
10 dkg áfonyalekvár



ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt kevés cukorral futtassuk fel a tejben, majd öntsük a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól dagasszuk be. Figyeljünk arra, hogy a hozzávalók is langyosak legyenek, és kelni is langos helyen hagyjuk, akkor lesz igazán könnyű a fánk. Takarjuk le konyharuhával, és pihe...
Burgonyás lángos tejföllel
... fokhagyma

A lisztet szitáljuk tálba. A langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjunk vele 5-10 percet, hogy az élesztő felfusson. Tegyük a liszthez az áttört burgonyát, két teáskanálnyi sót, majd a kovászt. Állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet. Dagasszuk 10 percig. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos...
Nagymama szelet
... porcukor, vaníliás porcukor.
A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön állandóan keverve
(kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és közép meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot véko...
Mézes-béles
... Téglalap alakúra kinyújtjuk, megvajazott, lisztezett tepsi hátán világosra megsütjük. (Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön-180°C- kb. 10-12 perc.)
Elkészítjük a krémet. A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk és gőz felett sűrűre főzzük, hűlés közben időnként megkeverjük hogy ne ráncosodjon meg a teteje. Közben a margarint, a cukrot,...
Karácsonyi édességek
... szem összetört szegfűszeg.
Elkészítés módja: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a dupláj...
Narancsos muffin
... papír

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a CANDEREL édesítőporral, a sütőporral és egy csipet sóval.
A narancsot alaposan megmossuk, az egyik héját lereszeljük, mindkettő levét kinyomjuk. A liszthez adjuk a narancslevet (ha nincs 2 dl, egészítsük ki dobozos lével), a margarint, a tojást és a narancs reszelt héját. Alaposan összedolgozzuk.
A sütőt 200 f...
Ha a liszt beteggé teszi…
... ezért a sütőedényt érdemes sütőpapírral vagy fóliával kibélelni, és azt alaposan bezsírozni.

A gluténmentes kenyerek hamar kiszáradnak. Ha otthon sütünk, akkor mindig tegyünk a liszthez egy főtt burgonyát is.

A kenyeret fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe, vagy felszeletelve, kis csomagokban helyezzük a mélyhűtőbe. Sütőben vagy kenyérpirítóban felmeleg...
Egy kis kaja....
... kávéskanál só
2 dkg élesztő
0,5 dl tej
25 dkg reszelt sajt
5-6 pár virsli (4 hasábba vágva)
Elkészítés:
Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Közben a liszthez keverjük hozzá a sót, morzsoljuk el benne a margarint, aztán a túrót. Majd adjuk hozzá a tejfölt, a tojásokat, a sajt felét és gyúrjuk össze.

Meleg helyen pihentessük, amíg ...
Almás-szilvás pite
... dkg liszt, 20 dkg vaj, 4 ek. cukor, 2 tojás, 1 dl tejföl, só; a töltelékhez: 1 kg alma, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg dió, 15 dkg cukor, fahéj, citromlé

Elkészítése:

A liszthez elmorzsoljuk a vajat, cukrot, sót és tojást adunk hozzá, végül annyi tejfölt, hogy jól gyúrható legyen. Két cipóra osztjuk, és 30 percig pihentetjük. Az almákat lereszeljük. (Időnként meg...
Az újrafelfedezett hajdina
... élesztő, só,40 dkg hajdinaliszt, 2,5 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl tejföl
Elkészítése: A tejet felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Beletesszük a cukrot, az élesztőt.
A szitált, sózott liszthez adjuk, majd a vajat és a tojásokat is, és sűrű tésztát állítunk össze belőle. Állni hagyjuk, majd ismét jól átkeverjük, s meleg helyen pihentetjük. Hosszúkás cipókat formázunk belőle. ...
Anyám süteményei
... mintha habpuszit készítenénk. Ha kihűlt, rákenjük a kihűlt piskótatésztára, és a tetejére keserű öntetet teszünk (3 kanál kakaó, negyed margarin).

Mágnásszelet

30 dkg liszthez 1 csomag sütőport keverünk, és 18 dkg zsírral (vagy 22 dkg vajjal), 10 dkg cukorral (3 púpozott ek.), 1 tojással, 1 citrom reszelt héjával és levével jól összegyúrjuk. A tésztát kétfelé...
1 2 3 ........53 54 .....80 81 ....106 107 108 
Címkék: MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA, SÖRTÉSZTA KÉSZÍTÉSE, VAJASTÉSZTA KÉSZÍTÉSE, liszt beteggé, újrafelfedezett hajdina, készen vett, percig pirítjuk, tojásokat elhabarjuk, liszthez adjuk, sajt felét, zöldség tetejére, maradék reszelt, forró sütőben, langyos tejben, lisztbe öntjük, vaníliás cukrot, órát kelesztjük, tortaformát először, megkelt tésztával, kalács tetejét, kicsit bevagdossuk, lisztet csomómentesen, tojások sárgájával, tojásfehérjékből kemény, olajjal együtt, tésztához keverjük, maradék szitált, liszthez keverjük, tojások sárgáját, citrom héját, tojások fehérjét, szitált liszthez, kovásszal együtt, vöröshagymát hosszú, zsíron megf, vizet megmelegítjük, liszthez adunk, pálinkával meglocsoljuk, körtéket meghámozzuk, élesztőt kevés, többi hozzávalóval, lisztet szitáljuk, áttört burgonyát, sütőporral elkevert, tepsi hátoldalára, egyik lapot, liszthez apránként, vajjal elmorzsolom, cukorral együtt, vajas liszthez, tészta összes, tetejét belisztezve, lisztet összekeverjük, csipet sóval, narancsot alaposan,
© 2013 TVN.HU Kft.